donderdag 19 juni 2014

Chocolade

Vandaag stond ik in de supermarkten voor het schap van de chocolade te kijken. Zoveel keus, welke zou ik kiezen? Ik ging voor 72% cacao want die schijnt ook nog eens gezond te zijn. Als je dan die periode van de maand hebt en toch echt chocolade wilt ga dan voor deze variant want deze heeft vele voordelen. Als je van pure chocolade houd dan is dit niet heel anders. Het is namelijk een super food!


In deze chocolade zit minder vet en meer voordelen. Pure chocolade zit namelijk boordevol antioxidanten.
Ze gaan de schadelijke inwerking van zuurstof op onze cellen tegen en houden ons daarmee jong! Buiten dat zit in chocolade ook nog eens heel veel magnesium en daar hebben wij in Nederland een tekort aan. Het zorgt voor vaatverwijding en je cholesterol en bloeddruk gaan erdoor omlaag. De oudste vrouw ter wereld, 122 jaar, at elke week één kilo chocolade, uh??
Ook is algemeen bekend dat we blij worden van chocolade en het inspeelt op je humeur. Dat komt doordat chocolade op de endorfines inspeelt in je hersenen, dat werkt tegen minder fijne gevoelens.
Bij ons als vrouwen werkt het nog eens extra als we onze periode van de maand weer eens hebben, code rood. Chocolade vult een stofje aan in de hersenen waardoor je je voor een korte periode even beter voelt. Alleen als je teveel chocolade in één keer eet werkt het tegen, dan krijg je een terugslag en voel je je slechter als eerst wanneer de chocolade uitwerkt. We moeten dus wel met mate genieten volgens deskundigen.

- Biologisch?
- Bestaat de reep uit 72% cacao of meer?
- Is het eerste ingrediënt cacaomassa?
- Het liefst een reep zonder noten, vruchten, karamel of aroma's
- Geen melkchocolade, lees té veel chocolade en té weinig goede stofjes.

Je kan het zo eten bij de thee, erin soppen zodat het een beetje smelt of andere receptjes maken. Makkelijk en toch even net iets anders.

- Smelt chocolade en dip er fruit in. Een chocoladefondue met super gezonde chocolade + fruit. Kan niet beter toch?! Smelt de chocolade au bain marie. Chique woord. Je verwarmt een pan met water erin en zet erboven op in plaats van een deksel een kom. Hier doe je de chocolade in die je wilt laten smelten, et voilà.
Zet daarna de schaal boven een warmtebron zodat het niet gelijk hard word en genieten maar.

- Banaan chocolade snacks

Benodigdheden:
- 1 Banaan
- Pindakaas
- Chocolade
- Kokosvlokken (optioneel)
- Cocktailprikkers.

Snijd de banaan in plakjes, doe ze iets hoger dan normaal en leg ze twee bij twee. Besmeer een van de kanten met pindakaas en leg de andere helft erbovenop als een sandwich.
Doe er een cocktail prikker door heen en dip ze erna in de gesmolten chocolade. Je kan ze even in de koelkast zetten zodat de chocolade hard en zo heb je je perfecte tussendoortje! Als je wilt kan je er nog kokos overheen doen. Lekker en gezond.

(fitbeauty.nl)


Ingrediënten:
Pure chocolade - 1 tablet van 100 gram, 85% (Lindt)
Banaan - 3 stuks, niet te rijp
Havervlokken - 200 gram (geen havermout)
Roomboter - 20 gram
Bakpoeder - 1 theelepel
Speculaaskruiden - 1 eetlepel
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een grote mengkom klaar, prak hierin de bananen of mix ze glad met een keukenmachine / foodprocessor, staafmixer of blender. Voeg hier de speculaaskruiden, het bakpoeder en de havervlokken aan toe en meng door elkaar. Hak de pure chocolade fijn totdat de grootste stukjes niet groter zijn dan een halve centimeter en smelt de roomboter. Meng dit samen met de chocolade door het beslag. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Vorm met twee lepels kleine bolletjes van het beslag (maak ze niet te netjes)
Plaats in de oven voor 20 minuten
Laat ze afkoelen op een rooster nadat ze uit de oven komen
www.voedzaamensnel.nl

Chocolade is dus wél gezond, ha! Win win!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten